UBS обмисля да предложи крипто инвестиции на богатите си клиенти

UBS обмисля да предложи крипто инвестиции на богатите си клиенти
Купи и продай криптовалути

Голямата швейцарска банка UBS обмисля да предложи на клиентите си възможността да инвестират в Биткойн.

UBS Group, която е и най-голямата частна банка в Швейцария, планира да предложи крипто инвестиции на заможните си клиенти, според репорт на BNN Bloomberg.

Планът е все още на ранен етап, но идеята е клиентите да имат възможност да алокират малка част от средствата си в крипто. Според банката тя “наблюдава отблизо развитието в областта на дигиталните активи” и се стреми да предложи на своите клиенти по-широк достъп до криптовалути в отговор на нарастващото търсене.

Купи и продай криптовалути

Швейцарският финансов гигант обаче подчерта, че Блокчейнът като технология е основен приоритет.

„Важното е, че най-много се интересуваме от технологията, която е в основата на дигиталните активи“ се казва в изявление на UBS.

Ralph Hamers, CEO на UBS, проучва възможните начини, чрез които Блокчейн може да намали разходите на банката. UBS, която държи активи в размер на $1,1Т, вече харчи до $3,5M всяка година за технологични подобрения, насочени към поддържане и модернизиране на съществуващата инфраструктура. Въпреки това СЕО-то чувства, че има нужда от по-иновативни инструменти, включително Блокчейн и изкуствен интелект.

🚨Прочети CRYPTO Седмичник – най-важните новини!🚨

Това не е първата изява на UBS в крипто сектора. Миналата година банката се присъедини към екипа на Barclays и други големи банки, за да изработят дигитална версия на Американски долар, Канадския долар, Британския паунд, Японската йена и Еврото. Очаква се той да бъде реализиран до края на тази година. По-рано тази година UBS участва в кръг от $65М за финансиране компанията Ethereum ConsenSys.

Банката обаче е имала и съмнения относно бъдещето на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация. В доклад от септември 2020 г., публикуван, когато Биткойн се търгуваше малко над $10 000, UBS аргументира, че Биткойн е непривлекателна инвестиция, поради своята уязвимост от колебанията на цените.

„Като се има предвид тяхната висока волатилност и големината на минали спадове, криптовалутите може да са привлекателни за спекулативните инвеститори, но те нито са подходяща алтернатива на активите със сигурно убежище, нито допринасят задължително за диверсификацията на портфейла“, се казва в доклада.

Оттогава цената на Биткойн се увеличи само 6 пъти. Това предизвика други банки също да променят мнението си – JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържаниепасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група