Нашата ‘ТОП 100’ поредица от интересни факти за Биткойн – част 1

0
396
топ 100 интересни факти за Биткойн
Купи и продай криптовалути

5 интересни факта ,които всеки собственик на биткойн трябва да знае  

Причината ,поради която хората не искат да приемат криптовалутите и да боравят с тях е недостатъчно информация . За това ние от екипа на Крипто Мания България приехме мисията да дадем максимално много и полезна информация на потребителите си. Да започваме с първите 5 точки от поредицата .

Прочетете: “Втора част от поредицата”

Купи и продай криптовалути

 

1. Първата покупка с Bitcoin беше за пица

Знаете ли, защо 22 май се празнува като Bitcoin Pizza Day?

Първоначално, когато се създаваха биткойни, те  бяха почти безполезни, тъй като струваха буквално центове ! Но това беше до 22 май 2010 г., когато някой закупи нещо с тях.

Преди седем години на този ден някой купи пици с биткойни и покупката за времето си беше голяма сделка, тъй като никой търговец на дребно не приемаше крипто  за стоки и услуги.

На 22 май 2010 г. две пици от Папа Йоан бяха разменени от Ласло Ханяц за 10 000 БТК. Това беше първата официална документирана покупка на стоки, използвайки валутата.

По това време стойността на 10 000 БТК беше 41 щ.д.

По време на написването на тази статия, стойността на 10 000 БТК е около 142 милиона щатски долара .

2. Изобретателят на Bitcoin е мистерия

Да, това е вярно! Изобретателят на Bitcoin все още е неизвестен.

От създаването на Bitcoin през 2009 г., има няколко спекулации за това кой е бащата на Bitcoin.

Израстъка на биткойн бе отворен за обществеността под псевдонима на Сатоши Накамото. Идентичността на “Сатоши” все още е загадка, която предстои да бъде решена.

Сред това объркване има хора като Крейг Райт , австралийски предприемач, който през май 2016 г. каза, че е изобретател на Bitcoin.
Този човек обаче, по-късно, се оказа просто още един измамник. Той, заедно с партньора си, се опита да изстреля отпечатаната версия на Bitcoin,

Някои дори предполагат, че Samsung, Toshiba, Nakamichi и Motorola заедно създават Bitcoin.

“Сатоши Накамото”:
Sa msung и Toshi ba – Satoshi
Нака мичи и Мото рола – Накамото
Тази анонимност доведе до коментари като “Bitcoin е схема на Понзи “, но кой ум би се издал сам след като създаде подобен проект ? Ние не бихме , за вас не знаем …

Тъй като целта на Bitcoin трябва да бъде децентрализиран метод за обмен на пари, тази анонимност е много полезна за платформата.

3. Bitcoin – НЕВИДИМ И НЕПРОСЛЕДИМ

При извършването на Bitcoin транзакции вашето име / идентичност не се използва под никаква форма. Налице е само вашият обществен адрес .

Но…

 blockchain мрежата ,по която се разпространява биткойн е постоянна книга, която е прозрачна. Ако някой знае вашия публичен адрес на Bitcoin, те могат да видят какво количество държите и какви транзакции сте направили.

По този начин ФБР успя да отстрани собственика на Silk Road !

.Ако потребителите на Bitcoin искат да скрият своя публичен адрес или IP, това може да стане, като използвате услуги като Bitmixer.io или VPN.

Това просто затруднява проследяването; трудно, но не и невъзможно.

4. Bitcoins не растат на дърветата


Точно като парите, биткойните също не растат на дърветата.

Но за разлика от традиционните хартиени пари, не можете да докосвате, да чувствате или да печатате bitcoin.

Bitcoins се добиват благодарение на компютърната мощност, и се появяват, когато буквално компютърът ви реши определена част от дадена задача. На този принцип е устроена блокчейн мрежата ,която от своя страна се поддържа от милиони компютри по света ,които са нужни за решаването на тези задачи . Тъй като за извършването на една транзакция между нас и вас (да ви изпратим 1бтк) ще са нужни не един не 10 а доста повече компютри да решът ‘задачата’ и да извършат транзакцията. Така казваме ,че се ‘копае’ биткона. За момента всеки ‘копач’ печели и от транзакции и от неизкопаните биткойни ,защото валутата не е неограничена и остава все по – малко свободно количество .

Понастоящем минната мощ на мрежата на Bitcoin е 300 пъти по-мощна от топ 5-те суперкомпютри в света.

5. Може да има само 21 милиона биткойна на пазара 

Доставката на Bitcoin е ограничена.

Може да има само 21 милиона биткойни. Така е заложена и създадена блокчейн мрежата за правилното функциониране на валутата (зависи) -има и своите минуси …

А какво ще се случи след като свободните биткойни свършат ? Това е интересен въпрос свързан с останалите видове криптовалути. Ако всички копачи по света трябва да получават пари само за извършване на транзакции , то това ще бъде напълно недостатъчно и би следвало да се ориентират към следващата криптовалута ,която няма да е достигнала своя капацитет . А как това ще повлияе на биткойн ? Само Господ знае !

В момента 16,7 милиона са вече добити и се търгуват. Последният биткойн ще бъде добит през 2140 г. След това не могат да бъдат добивани нови битове.

 

Общо биткойни ,които могат да бъдат произведени:21,000,000

Общо биткойни в обръщение :16,767,425

Процент на вече изкопаните биткойни :79.84%

Броя на биткойните ,които остават да бъдат изкопани:4,232,575

Market capitalization (USD):$236,487,762,200.00

Създадени нови биткойни всеки ден:1,800

 

 

Ако класацията ви допада оставете по един коментар тук под нея и харесайте нашата Фейсбук страница за да следите за останалите 95 интересни факти за Биткойн ! Поздрави и весели празници от екипа на Крипто мания България ! 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук