Краят на Биткойн – мит или реалност

0
317
the end of bitcoin

Ще настъпи ли краят на Биткойн и защо ?

В тази статия ще направим анализ на факторите влияещи на Биткойн развитието. Ще споделим нашите гледни точки за бъдещето на краля на криптовалутите. Естествено ще защитим тезата си с факти, но това далеч не означава ,че тя е вярна. Винаги има две мнения и ще ви помолим да споделите вашето с нас след прочит на материала.

Защо Биткойн е сигурен ?

Всички знаем,че Биткойн е децентрализиран. Той се поддържа едновременно от милиони копачни машини по цял свят. Точно заради това моментната му поддръжка би била много трудна за събаряне.

Какво би станало ако в определен момент защитата му се срине и изчислителната мощност, която поддържа блокчейн мрежата намалее или дори изчезне ? Ще се попитате защо това да се случва ?

Устройство на блокчейн

Блокчейн мрежата е структурирана така, че в определен момент количество на създаване на нови единици Биткойн ще стигне своят край. Какво всъщност ще се случи тогава ? Всички ферми за добив на Биткойн към момента дата получават доходите си от блокчейн мрежата, която ги награждава с определено количество от криптовалутата, според изчислителната мощност, която те допринасят за нейната сигурност. Те също така получават доходи и от всяка направена транзакция. Какво ще се случи когато доходите им останат само и единствено от таксите за транзакции и има ли алтернативи това да не се случи? В следващите редове ще споделим тезите си с вас !

Цена на тока и възвращаемост от майнинг дейностите

При достигането на такъв етап, в който всеки поддържащ блокчейн получава доходи само и единствено от таксите за транзакция ще бъде тотално неизгодно да поддържа мрежата. Варианта, за който се сещаме е тези такси да увеличат себестойноста си. В такъв момент изгодата за ползвателите на криптовалутата ще намалее драстично. Кой би изпратил Биткойн за 1000 лева ако трябва да заплати такса от 10% за транзакцията ? Няма ли тогава поддръжниците на тази криптовалута да се насочат към нейни по-бързи и по-защитени алтернативи ? С покачване на трудността и при една регулация от някои държави чрез покачване на цените на тока процеса ще бъде изстрелян доста по-напред.

Пасивни доходи от криптовалути

Към този момент има доста по-анонимни, по-защитени, с по-леки скриптове за добив и с доста по-евтини такси за транзакция криптовалути. За в бъдеще те ще се развиват още повече.

“Има още много време докато бъде добит последният Биткойн”

Всъщност към този момент това е така, но с бързите темпове на развитие на технологиите и създаването на машини с десетки пъти по-голяма изчислителна мощност нещата няма ли да се променят според вас ? Ще се и това е сигурно. В такъв момент трудността на добив ще се покачи главоломно и много от по-дребните играчи в тази индустрия няма да могат да се борят срещу хората с достатъчно финансови средства, които могат да си позволят подобна техника.

Това всъщност ще забърза процеса и краят може и да е по-скоро от очакваното. Никога няма как да ви кажем кога всъщност ще настъпи той, но развитие по тази тема със сигурност ще има.

Ето и графика за покачващата се трудност през последните 4 месеца.

mining difficulty

Задайте си въпроса така – вие имате майнинг ферма. В определен момент доходността ви от Биткойн добив е 1000 долара месечно. Доходността ви от от добив на криптовалутата “Х” е 2000 долара на месец. Кое бихте избрали ?

Такси за транзакция

На представената графика можем да проследим как с цената на Биткойн се увеличават и таксите за транзакция.

На дата 22 Декември 2017 година ,когато цената на един Биткойн бе близо 20 000 долара виждаме нагледно как и графиката е в своята най-висока позиция. Към какво ни води това?

Bitcoin в (далечното) бъдеще

Тъй като цената на Bitcoin би следвало да се повишава, стойността на транзакционните такси също ще се увеличи. Първо, защото Bitcoin става по-ценен и на второ място, защото хората са склонни да плащат повече в такси, за да потвърдят по-бързо транзакциите си. За да може обаче това увеличение да бъде достатъчно и да се стимулира майнинг дейността, стойността на Bitcoin ще трябва да се увеличи значително.Дали тя ще се увеличи до толкова, или не… Ако можехме да знаем, вероятно щяхме да живеем на някой хубав, топъл остров в къщичка на брега на плажа и да пием хубаво отлежало уиски.

И все пак в такъв момент вие какво бихте избрали ? Анонимност, скорост и евтини транзакции, или бавен процес, скъпи транзакции и тромав добив.

 

Искаме да поясним ,че всичко, което споделяме в тази статия е само и единствено върху базата на разсъждения и НЕ ангажираме никой да бъде съгласен с тях. Молим ви да споделите мнението си относно “Краят на Биткойн” в коментарите под статията !