SEC заведе дело срещу Ripple

0
128
sec ripple sasht
Купи и продай криптовалути

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) заведе дело срещу Ripple. Агенцията твърди, че калифорнийската блокчейн компания продава нерегистрирани ценни книжа под формата на XRP токени на инвеститори на дребно в продължение на седем години.

 

 

Купи и продай криптовалути

SEC заяви, че през този период Ripple е събрала $ 1,3 млрд. Снимката по-долу показва, че продажбите на инвеститори на дребно са надхвърлили същия институционален показател.

 

Обвиняеми са също изпълнителният директор Брад Гарлингхаус и съоснователят Крис Ларсен. Според документа заедно и двамата са продали токени на стойност 600 млн. Долара. От друга страна, Гарлингхаус говори публично, че “играе дълго”, намеквайки, че държи токените си, но всъщност ги продава.

 

Ripple е плащала за различни услуги с токени, включително манипулиране на пазара, според Комисията.

Според авторите на документа платежната мрежа, базирана на токена XRP е привлякла само 15 предприятия от областта на паричните преводи, сред които няма банки. Причината за това са уж високи разходи, които ODL е точно проектиран да реши. SEC установи, че калифорнийската компания субсидира използването на това решение от клиентите, което прави сътрудничеството привлекателно за последните. Например през второто тримесечие на тази година MoneyGram получи 15 милиона долара от Ripple като стимули.

 

От това следва, че Ripple действително е платил на клиентите да предоставят обеми на ODL.

 

Документът цитира и техническия директор на Ripple Дейвид Шварц:

“Публичната стратегия на Ripple е да направи каквото е необходимо, за да увеличи цената на XRP за период, който ни позволява да продаваме това, което имаме.”

Делото ще бъде разгледано от федералния съд за Южния окръг на Ню Йорк. SEC обвинява подсъдимите в нарушаване на регистрационната клауза на Закона за ценните книжа (1933 г.) и изисква заповед срещу по-нататъшни продажби, връщане на всички събрани средства с обезщетение и плащане на граждански наказания.

Цената на XRP реагира на новината с бърз спад.

XRP / USD, часова диаграма. Данни: TradingView.

Спомнете си, че Ripple предупреди общността предварително за предстоящия иск.

Още преди реалното подаване, Брад Гарлингхаус заяви, че това е опит на излизащия председател на SEC Джей Клейтън да ограничи иновациите в индустрията до биткойн и етериум. В един от документите Ripple нарича себе си най-добрата алтернатива на биткойн. На същото място компанията нарича Bitcoin и Ethereum виртуални валути под контрола на Китай.

 

Според топ мениджъра служителите на администрацията на Тръмп се опитват окончателно да навредят на индустрията. Той очаква повече разбиране от правителството на Байдън – той беше един от спонсорите на кампанията му.

Ripple е готов за правни битки и обеща да се застъпи за цялата индустрия.

В края на ноември Garlinghouse заяви, че признаването на XRP като ценна книга в САЩ няма да наруши бизнеса на компанията, тъй като 90% от клиентите на RippleNet се намират в други страни. Месец по-рано Ларсен заплаши, че Ripple ще напусне САЩ заради “ужасно изоставане” в регулирането. 

Ripple и Garlinghouse са посочени като ответници и в иск от Bitcoin Manipulation Abatement LLC, който се наблюдава от адвокат Павел Погодин.

Прочетете още: “MicroStrategy инвестира допълнителни 650 милиона долара в биткойн”

През декември 2019 г. Ripple приключи кръг от 200 милиона долара за финансиране от Серия C, след което компанията беше оценена на 10 милиарда долара.

SEC срещу Ripple 

 

телеграм cryptomaniabg

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми