Неизвестни писма от Сатоши Накамото добавят още една загадка към историята на Биткойн

0
151
Купи и продай криптовалути

Станаха известни подробности за неизвестна досега кореспонденция между създателя на биткойн, Сатоши Накамото и получателя на първата транзакция Хал Фини. За това пише CoinDesk, в чието притежание са били три писма от края на 2008 г. и началото на 2009 г.

телеграм крипто канал

Купи и продай криптовалути

Тези писма бяха предоставени на изданието от репортера на Ню Йорк Таймс, Натаниел Попър, до кoито те стигнаха по време на работата по книгата „Дигиталното злато: Невероятната история на биткойн или как идеалистите и бизнесмените преоткриват парите“.

Вдовицата на Фини Фран потвърди, че е дала тези писма на Попър.

На 16 ноември 2008 г. Сатоши сподели предварителната версия на биткойн кода с няколко члена на криптографския форум, сред които беше и Фини. На 19 ноември Фини пише на Сатоши и пита до каква степен биткойн мрежата може да расте:

„Колко голяма виждате мрежата? Десетки възли? Хиляди? Милиони? Възможно ли е да го мащабирате до такава степен, че да може да се използва за почти 100% от световните финансови транзакции? Или го виждате по-скоро като вид “корен” под множество на транзакциите, които ще имат специални изисквания, докато други транзакции ще използват различна платежна система, която може да се основава на биткойн? “

Писмото, което Хал Фини изпрати до Сатоши Накамото на 19 ноември 2008 г.

За Фини това не беше чисто технически въпрос. Той беше убеден, че мащабируемостта на Биткойн ще определи стойността му във времето. По-късно той пише, че ако биткойнът стане доминиращата платежна система, стойността му трябва да бъде равна на общата стойност на целия капитал в света. Въз основа на това Фини прогнозира, че биткойнът може да нарасне до 10 милиона долара на монета.

През първата половина на декември 2008 г. Сатоши добави Finney към форума за биткой на Sourceforge:

Екранна снимка на Sourceforge от 6 януари 2009 г.

Следващите два имейла, на които Фини беше получател, бяха написани от самия Сатоши. Първият от тях е от 8 януари 2009 г. В него Satoshi обявява пускането на Bitcoin софтуер версия 0.1. Писмото е изпратено няколко часа след публикуването на подобно съобщение в криптографския форум.

Писмото, което Сатоши Накамото изпрати до Хал Фини в четвъртък, 8 януари 2009 г. 

Според писмото за отговор на Сатоши, Фини казва, че ще разгледа кода през уикенда.

Писмото, което Сатоши Накамото изпрати до Хал Фини в петък, 9 януари 2009 г.

Същия ден се провежда дискусия между Сатоши и Фини в новосъздадения форум за биткойни в Sourceforge и в лични съобщения по имейл. Последният използва акаунт в Gmail вместо пощата си hal@finney.org. Освен това повечето данни от заглавията на имейлите бяха изтрити.

По време на тези дискусии, вечерта на 11 януари, Сатоши изпрати 10 BTC на Finney, първата транзакция в историята на биткойн.

Печати на времето

В писмата, изпратени от Сатоши през януари 2009 г., часовата зона съответства на часовата зона GMT + 8. Ако приемем, че създателят на биткойн, както подсказва името му, е от Япония, можем да предположим, че това е часовата зона на държавата му на пребиваване. По това време Япония изпреварваше GMT ​​с 9 часа. Любопитното е, че имейл сървърът на Фини получи и двата имейла преди този на Сатоши.

Клеймове на имейлите на Сатоши.

Според една от версиите часовникът е бил крегиран в системата на подателя, но изследователите обръщат внимание на факта, че несъответствията не се наблюдават във всички букви. Възможно е Сатоши (или екипът за разработки, използващи този псевдоним) да е работил на множество компютри, някои от които са били неправилно конфигурирани.

Друга теория се основава на предположението, че Фини и Сатоши са един човек. Ако приемем, че имейлът на Сатоши е свързан с hal@finney.org за удобство, това може да обясни защо сървърът на Finney.org е получавал имейли преди Anonymousspeech.com. Самият Фини отрече твърденията, че е Сатоши Накамото.

 

Последвайте ни тук👇

👉Instagram

👉Обучителна система

👉Facebook група

👉Telegram канал

👉Telegram чат

👉Инвестиционни програми