I част: От наркодилър до Илън Мъск: как Сатоши остана анонимен след десет години търсене

0
Купи и продай криптовалути

 „Сега съм зает с други проекти. Случаят остава в добри ръце, има Gavin Andresen и всички останали, “

Втора част от поредицата можете да прочетете на следния адрес: клик

– това съобщение е изпратено от човек или група хора под псевдонима Satoshi Nakamoto на разработчика Mike Hern на 23 април 2011 г.

Купи и продай криптовалути

Счита се за последен или един от последните потвърдени контакти със създателя на биткойн. След което той изчезна по същия начин, по който се появи – от никъде на никъде.

„Ловът“ на Сатоши обаче започна малко по-рано: на 12 декември 2010 г. той публикува последната си публикация на форума bitcointalk.org, в която подчерта, че биткойнът все още е уязвим към DoS атаки. Тогава хората започнаха да задават въпроса: „Това изобщо истински човек ли е?“

От този момент търсенето на създателя на биткойн не отшумява: всяка година има все повече версии, но общността не се доближава до решаването на проблема. Наистина ли беше либертарианец? Разработил ли е Биткойн по политически причини? Японец ли е? Няма отговори на тези въпроси.

Едно е сигурно: изчезването на Сатоши беше определящ момент в историята на биткойните, тъй като тогава общността беше лишена от лидер, който да диктува всички по-нататъшни действия, а за протокола започна дълъг и изтощителен тест за съпротива срещу цензурата, който той успешно премина .

Обобщавайки резултатите от почти десетилетие търсения,Cryptomania.bg е събрал всички версии за личността на Накамото на едно място – от най-щурите до най-правдоподобните. Обещаваме, че загадката за създателя на дигиталното злато няма да остави никого безразличен.

Лицето на Накамото и завръщането на създателя

През 2014 г. Newsweek публикува може би най-грандиозното разследване за личността на Сатоши Накамото. Журналистите издириха японски американец на име Дориан Сатоши Накамото в Калифорния. Дори тогава той беше на 64 години и категорично отказа да комуникира с пресата.

„Брат ми е задник. Не знаете, но той работи по класифицирани проекти дълго време. Животът му беше напълно празен. Няма да можете да говорите с него, той ще отрече всичко. Той никога няма да признае, че е създал биткойни “

подчерта тогава брат Накамото.

Човекът от Калифорния наистина беше математик, физик и компютърен инженер и в миналото работеше по класифицирани проекти за частни корпорации и Министерството на отбраната на САЩ. Бивш колега припомни, че в едно от интервютата Накамото нарича интервюиращия „идиот“ и след това го доказва. Разработчикът на биткойни Гавин Андресен, който също се смяташе за Сатоши, каза пред Newsweek, че чрез кореспонденция със създателя на първата криптовалута. Той осъзнава, че за всяка грешка може да спре да общува с човек завинаги, като същевременно нарушава интелектуалните способности. Тази черта присъства и в двата Накамото.

Андресен също вярва, че биткойн кодът е написан от един човек, докато той нарича стила доста старомоден, което говори в полза на по-старите Сатоши, отколкото на по-младия.

В крайна сметка обаче Дориан Накамото, който не стана доброволно лицето на създателя на биткойни, напълно отрече слуховете:

„Никога не съм създавал или работил с биткойн. Напълно отричам достоверността на статията в Newsweek. Нямам познания за криптография, peer-to-peer технологии и алтернативни валути. За първи път чух за биткойн през февруари 2014 г. ”.

Той също така добави, че шумът около него причинява стрес за семейството му и поиска да уважава личния живот.

Забележително е, че ден след публикуването на статията, профилът на Сатоши Накамото в уебсайта P2PFoundation оживя, за да напише само едно съобщение :

“Аз не съм Дориан Накамото.”

Дали това е бил истинският Сатоши или акаунтът вече е бил хакнат по това време, не е известно, но това може да се тълкува като опит за защита на неангажираното лице от ненужно внимание, както и посегателства върху собствеността и живота, тъй като дори тогава създател на биткойн се счита за мултимилионер.

Акаунтът за P2PFoundation също оживя в края на ноември 2018 г. След това той добави човек на име Вагнер Таманах като приятел и също публикува публикация, съдържаща думата “nour”.

Известно е обаче, че хакер на име Джефри е получил достъп до имейл на satoshin@gmx.com още през 2014 г. и също е публикувал пост във фондация P2P. Джефри твърди, че разполага с информация за истинската самоличност на създателя на биткойн и твърди, че е готов да я продаде.

Поредното „завръщане на Сатоши“ се случи в края на 2015 г., когато разработчиците на Биткойн получиха имейл от satoshi@vistamail.com, който преди това беше свързан с Накамото. Имейл с темата “Не това отново” казва:

Не съм Крейг Райт. Всички ние сме Сатоши”

Факетоши

Австралийският предприемач и учен Крейг Стивън Райт е може би единственият човек в света, който не само че не отрича участието си в биткойн. Но и яростно доказва на всички наоколо, че именно той е създал първата криптовалута през 2008 г.

Тази версия вероятно се появи за първи път в разследването The Wired от 12 август 2015 г., където беше казано:

“Или Райт наистина е създал биткойн, или той е талантлив измамник, който много се опитва да ни накара да му повярваме.”

В тази статия се споменава и компютърният криминалист Дейв Клейман. Той беше определен за партньор на Райт. Tвърди се, че е обсъждал създаването на биткойн и дори може да е стартирал мрежата. Интересното е, че Джеф Гарзик, един от първите разработчици на биткойн смята че Kleiman е създателят на първата криптовалута:

„Кодът на Биткойн е написан от някой много, много умен, но този човек няма класическия подход на разработчиците на софтуер. Аз лично мисля, че Дейв Клейман е Сатоши Накамото. Това е неговият стил, той беше самоук. “

Втора част от поредицата можете да прочетете на следния адрес: клик

Реклама: Нашето ново инвестиционно предложение за пасивни доходи от крипто инвестиции.

Кратки характеристики, за повече информация относно инвестиционният проект, моля,  кликнете на снимката по – долу:

  • Pre launch период: Началото на Октомври 2020г. 
  • Официално представяне на компанията: Февруари 2021г.
  • Регистър на домейни: до 2024-05-11
  • Платежни системи:  BTC, ETH , LTC
  • Минимална инвестиция:  50 $
  • Минимално изтегляне  50 $ по всяко време
  • Теглене на печалба:  Ръчно – До 72ч
  • Натрупване на печалба:  7 дни / седмица
  • Месечна доходност: 10/12/15% според закупеният пакет

antis capital

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми