Може ли Биткойн да струва 0? Ще изчезне ли BTC?

0
Може ли Биткойн да струва 0? Ще изчезне ли BTC?
Купи и продай криптовалути

Биткойн дългосрочно ходи и винаги е ходил “нагоре и надясно”, както казват икономистите. За по-малко от десетилетие цената стигна и задмина $60 000 за брой, а в началото бе едва няколко цента. Криптовалутата притежава най-голяма пазарна капитализация сред всичките си роднини и се превърна в най-печелившият актив през последните години.

Въпреки тези факти, опонентите на Биткойн казват, че е само въпрос на време цената на актива да се сгромоляса до $0.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Сред недоброжелателите е Warren Buffett – CEO на Berkshire Hathaway, който в интервю за CNBC заяви, че всички криптовалути (включително и Биткойн) са безполезни. Неговият бизнес партньор – Charlie Munger е на същото мнение, сравнявайки дигиталната валута с “отрова за мишки”.

Въпреки това, през последните месеци забелязваме масова адаптация към криптовалутите, в частност Биткойн. Освен нарастващият брой индивидуални клиенти, крипто борсите регистрират и бум на институции и компании, които отварят свои акаунти. Част от големите купувачи са MicroStrategy, Tesla, Square, които купиха големи количества от актива с цел да запазят кеш позициите си в нещо по-добро.

Небезизвестен ръст показват и ETF-ите на Биткойн, които бяха пуснати в Канада. Първият от тях – Purpose – отбеляза бум в първите си часове на търговия, достигайки $80М.

Нарастването на интереса на големите играчи изстреля цената за отрицателно време. Бичият пазар продължава и за своите малки години, пазарната капитализация е над $1Т.

Възможно ли е обаче цената да се срине с 100% и да стане 0?

През 2018 икономисти от Yale (Yukun Liu и Aleh Tsyvinski) публикуваха репорт с името “Рискове и възвръщаемост от криптовалутите”, в който обясняват как цената може да достигне $0 в рамките на ден.

Като използват историческата възвръщаемост на актива дотогава и неговата натура, учените откриват, че възможността Биткойн да стигне цена $0 е между 0% и 1.3%. Това може да ни се струва нищожно. В сравнение Tsyvinski казва, че възможността Еврото да стане $0 е 0.009%.

Сред други често срещани аргументи защо цената може да се срине, са че цялата система всъщност е Понци схема и един ден ще приключи, оставяйки всички Биткойн фенове с никакви спечелени пари.

Ако Биткойн наистина стане $0, това означава, че е невъзможно да се търгува, да се заменя за нещо. Един от възможните сценарии е активът да бъде подложен на забрана от много Държави – незаконно притежание и използване. В света обаче съществуват много страни, всяка една от тях със собствен суверен. Вътрешната политика на една ,трудно може да повлияе на мнението на друга, което прави този довод нерелевантен.

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук