Какво значат микро фючърсите на CME за Биткойн?

0
Какво значат микро фючърсите на CME за Биткойн?
Купи и продай криптовалути

Избухващата цена на Биткойн накара пазарът на деривативи да предложи по-малки по размер фючърси. 

Днес Chicago Mercantile Exchange (CME) Group пусна търгуването на своите микро фючърси, които имат 1/10 от стойността на Биткойн. Тази алтернатива е с идея да предостави фючърс пазара по-близо до малките инвеститори и институции. 

ПРОЧЕТИ: КРИПТО МЕСЕЧНИК #04

Микро фючърсите се продават на цена от $6,660 на днешния пазар. За разлика от тях не-микро фючърсите се продават за $290,000.

Купи и продай криптовалути

„Когато погледнете цената на Биткойн и колко се е повишила през последните няколко месеца, настоящите фючърс договори са станали непосилно скъпи“ – каза Tim McCourt, CME Group global head of equity index and alternative investment products.

Какво е фючърси?

Фючърсните договори са задължения на търговците да купуват или продават актив на определена цена на дадена бъдеща дата. Ако планирате да закупите 1 BTC на днешната цена от 56 660 $ за няколко месеца, тогава можете да заключите тази цена чрез фючърсен договор. Това може да служи като хедж.

Но фючърсните договори са полезни и за спекулантите. Те също могат да бъдат купувани и продавани като всеки търгуван на пазара актив, което позволява залагания на разликата в цената между договорната цена към момента на подписване и реалната пазарна цена към дадената бъдеща дата. Разликата в цената прави сладка печалба за арбитража, който прави правилен залог.

За да играете фючърсна игра обаче, трябва да можете да си ги позволите. Оригиналният фючърсен договор за CME Bitcoin, стартиран през декември 2017 г., струва пет Биткойна – тогава това не е голяма сума, но днес е около $290 000. За разлика от това, микро Биткойните са за цена 1/10 от един Биткойн или $6000.

Микро договорите се харесват на retail търговците, но не става въпрос само за достъпност. McCourt каза, че е имало интерес и от институции – включително крипто фирми – които искат повече място за своите търговски стратегии. Те вече не трябва да инвестират в договори от $290 000, когато има опция от $6 000.

Ако цената на Биткойн продължава да се покачва дори по-високо, настоящите договори за микро Биткойн също може да се окажат неизползваеми. CME обмисля да предложи договори с различен размер, ако това се случи, каза McCourt.

През февруари CME пусна Етер фючърси за стойност от 50 Етера. С последните вдигания на цената един договор днес струва $115 000. Ако покачването на цената на втората по пазарна капитализация продължи, може би ще се наложи създаването на микро Етер фючърси.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук