Министърът на Финансите на Индия каза, че има “прозорче” за Биткойн

0
Министърът на Финансите на Индия каза, че има прозорче за Биткойн
Купи и продай криптовалути

През миналата седмица Правителството на Индия даде нов повод на крипто инвеститорите за преосмисляне на индустрията. В понеделник видни политици казаха, че подготвят нов закон, който да забранява притежаването и използването на криптовалути. 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Политиците казаха, че блокчейн технологията ще бъде развита в страната (Индия възнамерява да създаде своя дигитална валута – дигитални рупи), но

Използването на “частни крипто активи” ще бъде забранено.

Относно наказанията – законопроект от 2019 г. стигаше до предложение за затвор за нарушители, но засега служителите казват, че вместо това се очакват други строги наказания.

Въпреки това, в интервю на отделно събитие. Министърът на финансите на страната –  Nirmala Sitharaman – съобщи, че все пак ще има “прозорче” за експерименти с Биткойн и криптовалути

“Ще отворим определени процеси като прозорец, за да могат хората да експериментират върху блокчейн и биткойн” – каза тя. След това добави, че законопроектът е почти готов и се очаква да влезе в сила скоро.

Специфичното за Индия е, че Централната банка на Индия е част от Министерството на финансите. В повечето страни това са две отделни институции, предвид контрола, който може да бъде оказан помежду им. Въпреки поставена под шапката на Министерството, Централната банка държи пълна независимост по монетарната политика и печатането на пари. Министерството, от друга страна, се грижи за макроикономическите фактори, инфлацията и пазара на акции.

Двете институции обаче не се разбират особено добре – имат различни виждания за издаването на пари. През 2018 Централната банка забрани криптовалутите, но през май 2020 забранат бе отменена от Върховния съд. В момента Банката иска забраната на частните криптовалути, като в същото време ще започне издаването на свои дигитални рупи. Налице е и определена финансова нестабилност в държавата. 

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук