РАЗСЛЕДВАНЕ: Facebook печели пари от измамни реклами

0
фейсбук реклама измама
Купи и продай криптовалути

Социалната мрежа Facebook снизходително модерира измамници, хакери и дезинформатори, тъй като носят пари. Това е заключението, до което BuzzFeed News стигна след собствено разследване.

Според прогнозите на анализаторите рекламата ще донесе на Facebook 80 млрд. Долара през 2020 г. Част от тези приходи се генерират от потенциално измамни реклами на криптовалута, инвестиционни и конспиративни проекти, фалшиви новини, екстремистки движения и фалшиви лекарства за COVID-19.

„Facebook ще вземе всеки цент, който може да получи за каквото и да е. Не се интересува какво ще се случи с хората“, казаха източниците и добавиха, че сигурността на Facebook винаги е била на второ място след ръста на приходите.

Купи и продай криптовалути

Прочетете още: “ИЗВЪНРЕДНО: Швеция ще проучи прехода към цифрова валута”

Изданието разгледа вътрешни документи във Facebook и разговаря с настоящи и бивши служители на компанията. Те казаха, че социалната мрежа привлича за модерация външни изпълнители, които получават 18 долара на час и напълно се подчиняват на инструкциите на компанията.

„Въпреки всички твърдения за изкуствен интелект, основното решение на проблема с модерацията на съдържание е да го възложим на някой, който има опит в сферата“, казва Тим Хванг, бивш служител на Google и автор на „Криза на лошото внимание“.

Според BuzzFeed News, компанията е наредила на някои от своите служители да игнорират големите измамни рекламни акаунти, докато Facebook получава заплащане за рекламите.

телеграм cryptomaniabg

Преди изборите в САЩ Facebook умишлено отпусна модерацията си на политически реклами, повиши разрешените дневни бюджети и разреши акаунти, които преди това са били деактивирани поради нарушения.

Социалната мрежа активно си сътрудничи с рекламодатели от Китай, където Facebook е блокиран от 2009 г. Само през 2018 г. те донесоха на Facebook 5 млрд . Долара , което направи Китай вторият по големина рекламен пазар за социалната мрежа след американския с приходи от 25 млрд. Долара. В същото време една трета от техните реклами  нарушават поне едно правило на рекламната платформа, добавя BuzzFeed News.

Виетнам се превърна в поредния черен пазар за реклама във Facebook, където в продължение на много години рекламните бюра на агенциите бяха масово засичани да пускат забранени реклами, включително терористични. През 2018 г. виетнамските приходи на Facebook са били 1 млрд . Долара, като част от тези проходи са съставени от вече деактивирани и хакнати акаунти,което не е известно със сигурност.

Говорителят на Facebook Озбърн в коментар пред BuzzFeed News оспори идеята, че компанията печели от измамна реклама. Социалната мрежа инвестира сериозно в защита на своята платформа от заблуждаващи и нискокачествени реклами, каза той.

„Някои от въпросите, повдигнати в тази статия, са тълкувани погрешно или нямат важен контекст. Имаме всички стимули – финансови и други – да предотвратим злоупотреби и да направим рекламите във Facebook положителни. Да приемем друго означава да разбием по същество нашия бизнес модел и мисия “, каза той.

Facebook отбеляза, че над 35 000 души работят по въпроси на доверието и безопасността, но отказа да посочи фигура, фокусирана върху работата, за да се гарантира сигурността на отдела.

Припомнете си, че през юни Павел Дуров обвини Facebook и Instagram, че печелят пари от негово име. Според него модераторите на платформи нямат проблем да одобрят публикуването на измамни реклами, за които се твърди, че са от платформата Telegram Open Network.

През Февруари милиардерът Висам ал-Мана заведе дело срещу Facebook, тъй като социалната мрежа не отговори своевременно на сигнала му за реклама на проект за криптовалути, използваща негова лична снимка.

 

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми