Крипто Седмичник №3 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

0
crypto-sedmichnik2-obzor-analiz-kripto-novini
Купи и продай криптовалути

Какво по-хубаво от комбинация на Неделен ден, приятно време и нов ATH на Биткойн за един крипто фен? В края на седмицата цената достигна ново кръгло число, а именно $60 000 за койн. Днес вече надхвърлихме това число до над 61000$. Това определено ще бъде повод за още по-щуро парти през уикенда, но преди това нека разгледаме и останалите важни новини от седмицата:

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

 

Biden печата стимули за $1.9Т. Какво значи това за цената на Биткойн?

Американският Сенат одобри предложението на Президент Biden за нови $2Т, с които да подпомогне своята икономика да се възстанови от Covid-19.

Тези стимули са едни от най-голямата намеса, която държавата прави за американската икономика, след Втората Световна Война. Цифрата не стигна $2.2Т, които бяха одобрени през Март 2020, но е далеч по-голяма от $787В, които бяха отпуснати през кризата 2008г.

Но какво означават новите директни стимули за цената на крипто? Според Jason Deane, анализатор на Биткойн в Quantum Economics – „Вярваме, че има голям шанс поне част от тези пари да намерят път до водещата криптовалута – или може би дори до други алткойни”. 

Една от главните причини за евентуално покачване на цената на криптовалутата е идеята, че Биткойн е хедж срещу инфлация. Досега намаляването на покупателната способност на долара е влияе положително на цената на криптото. Твърденията, че “Биткойн е дигитално злато” – продължават да набират популярност, особено сред институциите, притежаващи солидни количества кеш.

Според много икономисти директното инжектиране на стимули – даването на пари на хората без да преминават през банките – ще доведе до повишаващи се цени на стоки от първа необходимост като хранителни продукти, дрехи и др. Дали институциите ще бъдат подгонени от мисълта за инфлация и ще вкарат в дигиталния хедж, бъдещето ще покаже.

 

PayPal закупи crypto custody за $200М

PayPal съобщи, че закупи израелския стартъп Curv, който използва нова форма на криптография за опазване на криптовалутите на клиентите си. Сделката е поредното доказателство, че разплащателният гигант разраства своите амбиции за интеграция на криптовалутите.

Според източници сделката е сключена за $200М.

Curv e компания, която помага на банки и други институции и индивидуални клиенти за защита на криптовалути срещу хакери. Компанията използва системата multi-party computation или MPC. За разлика от традиционните техники за съхранение, които обикновено разчитат на разпръскване на ключа на различни места, MPC разчита на математика и изчисления в облак, за да предотврати неоторизиран достъп. 

От PayPal споделиха, че покупката на Curv не е свързана с идея на гиганта да предоставя custodian услуги за други организации и да печели такси от тази дейност. PayPal ще разчита на технологията на Curv, за да предпази своите собствени активи и по-лесната им обработка.

През изминалата година PayPal даде възможност на своите клиенти да купуват и продават криптовалути чрез платформата им. Засега услугата се предлага само в САЩ, но се очаква скоро да се разпространи и на другите национални пазари. Някои смятат, че инициативата е подтикната от приложението на Square – Cash app, което за отрицателно време събра голям интерес.

 

Франция продава Биткойн за $34.5M

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Ако все още не си закупил достатъчно Биткойн, през следващата седмица ще имаш възможност да го направиш на аукцион, организиран от европейската държава.  

Френското правителство ще продаде на търг Биткойни на стойност $34.5М, които са били конфискувани от предполагаемите хакери на GateHub.

Търгът ще се проведе от името на Френската агенция за управление и възстановяване на иззети и конфискувани активи от базираната в Париж аукционна къща Kapandji Morhange на 17 март.

През 2019 GateHub беше хакнат. Атаката доведе до загуба на 23М Ripple, които струваха $9.2М тогава. По-късно през същата година бе извършена втора атака, при която изтекоха личните данни на 1.4М потребители на платформата.

Двамата души, извършили атаката са Nassim B и Gabriel KAB, познати още като Prosox и Kurois’h. Двойката извърши и атака над YouTube канала Vevo през 2018.

Делото относно GateHub все още не е приключило и двойката не са обвинени, което означава, че в момента те са преки притежатели на конфискуваните Биткойни от френската страна. Това означава, че ако заподозрените бъдат освободени без обвинениe, френското правителство трябва да им изплати приходите от търга. Ако пък бъдат обвинени, приходите от продажбата са за Франция. 

Кой ли ще закупи всички Биткойни? Дали би била някоя голяма институция? През 2014 Tim Draper, Venture capitalist, закупи близо 30 000 Биткойна на точно такава разпродажба. 

 

Защо Индия не може да забрани криптовалутите?

Накрая, но не на последно място, нека философстваме какво би коствало на Индия евентуалната забрана на крипто. 

“Държавите не забраняват крипто. Те просто забраняват на себе си да са част от системата” – Nic Carter

Разрастването на криптовалутите предизвика остра схватка с правителството на Индия. Държавата бе наложила забрана над крипто, която бе отменена в началото на 2020 и оттогава сферата се развива с феноменална скорост. Ръстът на цената обаче накара правителството да пожелае отново да забрани частните криптовалути, изплашенo от високата волатилност. От друга страна държавата иска да издаде своя дигитална валута – дигитални рупи.

Противоречи ли си държавата, като забранява дигиталните активи, а в същото време издава свои собствени? Какво трябва да направи Индия, ако наистина иска да стигне до тази реалност.

 

Защо Индия не може да забрани крипто?

Първата причина, поради която за правителството е непосилно да наложи контрол над крипто е трудностите с технологичната осъществимост на идеята. Интернет е феномен, който има силна гео диверсификация, нали? Множеството компютри, поддържащи мрежата жива са разположени на достатъчно голямо разстояние в различните краища на света, та дори и една държава да дръзне да “дръпне шалтера” на своите миньори, това не би повлияло пагубно. Дори и Индия да спре интернета на своето население за ден, месец или година, няма да е достатъчно силна мярка, тъй като най-вероятно хората ще намерят начин за справянето с този проблем – протести.

Причина две – не е социално осъществимо. Ако правителството все пак реши да спре интернета в страната с цел да предпази хората от “силната волатилност”, то това би повлияло на голяма част от индийските бизнесмени, тех инженери и CEO-та. Надали някой от тях би развил своята бизнес идея в страна, която не приема криптовалутите и няма интернет достъп. Особено предвид факта, че крипто започва да се използва и като средство за разплащане – Tesla ще приема плащания чрез Биткойн, а PayPal ще интегрира разплащания с дигитални активи. Това може да са малки стъпки, но със сигурност ще имат ефект към бъдещото развитие на разплащателната система на гео ниво. 

Ако въпреки това държавата иска да спре разцветa на криптовалутите, тя трабва да забрани не само комуникацията с останалия свят – да спре интернет, а и да затвори границите си. Не трябва да се допуска както излизането, така и влизането на хора от държавата, в противен случай може да се пренася информация. Дори и физическата поща трябва да бъде поставена под обстойна проверка, понеже данните като пароли и частни/публични ключове могат да бъдат скрити. 

В заключение, новите стимули на Biden повишиха и може да продължат да повишават цената на Биткойн, което да породи още по-дълъг ефект. Големите количества кеш, държани от институциите, със сигурност започват да бъдат поставяни под въпрос, а щом този факт е налице, инвестицията в крипто става все по-примамлива.

 

Следващият брой идва с любопитни клюки от Крипто света, ОЧАКВАЙТЕ ГО!

Абонирайте се за блога на Милица Димитрова от този линк – https://weeklycrypto.substack.com/

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук