Крипто Седмичник №2 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто Седмичник #2 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Глобализацията е може би най-важният действащ фактор, който всички подценяваме. 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Прочетете още: “Крипто Седмичник №1 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини”

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Благодарение на нея можем да живеем в един общ свят, без граници и различия, можем да обменяме информация с хора в другата част на земното кълбо, научаваме за чужди култури и разширим своя мироглед.

Светът се движи с феноменално бърза скорост, обединявайки своите ценности в един цял съюз, но един съюз има нужда от своя валута. Факт е, че доларът не е за предпочитане. Може би е време за промяна. Промяна към глобална валута, която може да е Биткойн.

Първата седмица на месец Март бе тиха и спокойна в крипто света. Липсваха грандиозни новини, които да изстрелят цената и тя се движеше нагоре и надолу, но нека все пак разгледаме някои от най-важните изявления:

  • Цената на Биткойн пада, Bond лихвите се покачват
  • Goldman Sachs възстанови плановете си за крипто трейдинг декс
  • Citibank вярва в Биткойн

 

Цената на Биткойн пада, Bond лихвите се покачват

Цената на криптовалутата не успя да достигне дори $52 000 тази седмица, след като доходността по 10 годишните Treasury notes се покачи до 1.62%.

 

Какво е Treasury note?

Това са облигации (заем), изпечатан от правителството. Смята се, че тези облигации са най-безрисковия актив, понеже държавата няма да фалира и би изплатила облигацията плюс лихвения процент по нея. Единственият минус на тези облигации е, че държавата може да ги заличи и да не ги изплати, което е доста малко вероятно. 

Увеличението на доходността се дължи на нагласата на инвеститорите за бързо възстановяване на икономиката. Очаква се до началото на лятото голяма част от американците да са ваксинирани срещу Covid-19, а с това и да възстановят стария си начин на живот. Това би повишило покупките, излизанията по ресторанти, а съответно цените и оттам инфлационните нива. Нека не забравяме и стимулите, които се отпускат и влизат директно в домакинствата.

Инвеститорите осъзнават това и поради тази причина започват да продават своите Treasury notes, очаквайки по-голяма инфлация, отколкото лихвения процент на облигацията. Това повишава доходността.

Пример: аз купувам облигация за $100, която има 1% лихва. Очаквам инфлацията да е 2%, което не покрива моята печалба ако я държа и затова решавам да я продам. Продавам я на $90 на теб. Ти получаваш $10 от отбива + 1% лихва.

 

Висока доходност на Treasury notes накара пазара на акции да се коригира, а с това и пазара на криптовалутите, но каква е връзката? 

Пазарът на акции пада поради няколко причини: повишаващата се инфлация ще повлияе на печалбите на бизнеса. Суровините поскъпват, а с това чистата печалба става по-малка. По-важното обаче е, че с увеличението на доходността на облигациите за компаниите е по-скъпо да си позволят заем от инвеститори. Фирмите са принудени да предоставят по-висока доходност от тази по Treasury notes, за да привлекат интереса на хората с пари. Заемите от банки също не са алтернатива, защото и те търсят по-високи лихви.

Главно засегнатите са технологичните компании като Tesla, които разчитат на финансиране с облигации и акции. В допълнение през 2020 бумът на акциите на подобни компании беше огромен и те често получават големи финансирания, сравнено с печалбите си. Това кара инвеститорите да продават акции и така цената им пада.

 

Но защо падна и цената на Биткойн?

Ниските лихви се отразиха благоприятно на цената на криптовалутата. Може би защото заемът беше евтин и позволи на много хора да спекулират по-лесно.

Спадът в цената на Биткойн може да се дължи също и на неатрактивните ниски лихви по Treasury notes и надценения пазар на акции, давайки на инвеститорите само възможността за инвестиция в крипто.

При високите лихви по Treasury notes, хората, които спекулират с Биткойн, намалят.. Това е една причина цената на Биткойн да се коригира.

От друга страна инфлацията расте, което подхранва становището, че Биткойн е добър пазител на стойност, защото е “дигитално злато”. Цената ще тръгне отново нагоре и това не е краят на възходящият тренд, а обикновена и здравословна корекция, подхранена от различни фактори.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Goldman Sachs открива крипто трейдинг декс и Биткойн фючърси

 

Goldman Sachs възобнови плановете си за отваряне на трейдинг декс за криптовалути. В допълнение банката ще започне да предлага и фючърси на Биткойн.

Решението на Goldman Sachs е значително, понеже показва как големите имена на Wall Street започват да разглеждат криптовалутите като част от ежедневните си операции и процеси. Идеята за трейдинг декса се появи още през 2018, но бе тихо отменена, поради спада на цената на актива тогава. Днес явно компанията вижда потенциал, когато пазарът се движи в голяма степен от институциите, които вкарват свободен кеш, бягайки от инфлацията-цунами

Goldman Sachs не е първата институция, която ще предлага на клиентите си фючърс договори. CME Group Inc, Intercontinental Exchange Inc и Fidelity също предлагат такива договори, но решението на Sachs най-вероятно ще стимулира още повече инвестиции и може да кажем, че цената ще продължи да катери нови висоти в дългосрочен план.

Какво е фючърс?

-финансов дериватив

-договор, който те кара да купиш актива на определена бъдеща дата и цена

-пример: цената на Биткойн при сключването на договора е $38 000. На датата, на която изтича договора, цената е $36 000. Аз съм на загуба и трябва да платя $2 000 на борсата.

-пример: цената на Биткойн при сключването на договора е $38 000. На датата, на която изтича договора, цената е $42 000. Аз съм на печалба и трябва да получа от борсата $4 000.

 

CITI bank вярва в Биткойн

Въпреки спадналата цена, още една институция посочи вярванията си в Биткойн. Глобалната банка CITI публикува доклад, в който потвърди потенциала на криптовалутата. 

Една от посочените причини за евентуалната крипто експанзия е нарастващият брой на компании, инвестиращи в актива, като някои от тях започват да мислят над разплащане с Биткойн, като например Tesla. Това прави крипто все по-широко разпространено и кара още институции да проявяват интерес.

Наред с това становище CITI отбеляза и нарастващата глобализация, разширяването на граници или цялостното им премахване, търговията и нуждата от единна валута, която да изпълнява разплащателните нужди. Скоро гигантът в разплащанията – PayPal – съобщи, че ще приема разплащания в Биткойн в мрежа си от 26М клиенти.

“Bitcoin is becoming the de facto ‘North Star’ of the digital asset space, with its trajectory being seen as a compass for the evolution of the broader ecosystem” – пише в репорта

Независимо от спекулациите и краткосрочните движения, в дългосрочен план крипто технологията ще продължи своето упорито развитие. 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Следващият брой идва с любопитни клюки от Крипто света, ОЧАКВАЙТЕ ГО!

Автор: Милица Димитрова

Прочетете още: “Крипто Седмичник №1 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини”

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница