Как стартирането на крипто индекси от S&P Dow Jones ще промени биткойн индустрията

0
DowJones
Купи и продай криптовалути

S&P Dow Jones Indices обяви плановете си да пусне “глобални крипто индекси” още през следващата година. Това събитие може да се превърне в мощен тласък за пазара на криптовалути.

S&P Dow Jones Indices е съвместно предприятие между S&P Global, Dow Jones & Company и CME Group. Той управлява десетки хиляди борсови индекси.

„Тъй като криптовалутите бързо се развиват като отделен клас активи е време за независими, надеждни и приятелски референтни точки на пазара“, каза Питър Рофман, ръководител на иновациите и стратегията в S&P Dow Jones Indices.

Купи и продай криптовалути

За криптовалутни продукти компанията използва данни от аналитичната платформа Lukka, която следи цените на 550 криптовалути в реално време. Lukka наскоро приключи кръг от 15 млн. Долара за финансиране на Series C, воден от S&P Global и State Street manager.

Прочетете още: “ING Bank тества решение за съхранение на криптовалута

Lukka събира данни за стандартите на фондовия пазар и нейните продукти отговарят на изискванията на институционално ниво. Твърди се, че компанията е разработила „първата в света“ методология за ценообразуване на криптоактиви, базирана на „справедлива пазарна стойност“.

Защо индексите са ценни?

Индексът се използва от инвеститорите, за да се оцени ценовото равнище на дадена индустрия или група и като база за оценка на резултатите от инвестиционните портфейли и сравняване на тези резултати на дневна, месечна, годишна или многогодишна база.

Индексите позволяват на активните инвеститори да сравняват резултатите от своите действия с по-широкия пазар и да определят успеха на стратегията.

Съществува и голяма категория пасивни инвеститори, които не се стремят да изпреварят пазара по отношение на рентабилността, но печелят от реалната му динамика. Това включва както индивидуални инвеститори, така и инвестиционни организации, които следват консервативни, нискорискови стратегии като пенсионни фондове или мениджъри на активи. Индексите се заменят със стратегии за търговия за пасивни инвеститори.

телеграм cryptomaniabg

През последното десетилетие стойността на индексите нарасна значително, тъй като след кризата от 2008 г. много финансови компании се преориентираха към пасивни инвестиционни стратегии.

Индексите също служат като основа за избора на базовите активи в различните индексни фондове, които се котират на борсите. Тези средства улесняват достъпа на инвеститорите до актив или кошница от активи и са все по-популярни.

Пускането на криптовалутни индекси от индексите S&P Dow Jones ще се превърне в реална основа за създаването на базирани на биткойн ETF, в които най-големите играчи на финансовия пазар са свикнали да инвестират.

Как работят Bitcoin Investment Trust (GBTC ETF) на Grayscale Investments

На пазара вече има фондове, базирани на криптовалути – Bitcoin Investment Trust (GBTC ETF) от американската Grayscale Investments. Акциите на тези тръстове, които се базират на една или повече криптовалути, се продават изключително на акредитирани инвеститори в частно пласиране. Покупката винаги включва период на замразяване, след който те могат да ги продадат на инвеститори на дребно на вторичния пазар – в случая на Grayscale, само на извънборсови варианти. Grayscale проследява цената на базовия актив независимо от това.

Към 9 декември Grayscale управлява активи за 12,1 милиарда долара, въпреки че в началото на годината тази цифра беше около 2,5 милиарда долара.

 

Не всички компании са готови да поемат рисковете от директни инвестиции в криптовалути, на някои от тях им е по-лесно да инвестират индиректно, без да напускат познатата и безопасна среда. За това са предназначени средствата в Grayscale. В края на ноември американската инвестиционна компания Guggenheim Partners обяви плановете си да инвестира 500 милиона долара в GBTC (доверие, базирано на биткойни) .

Най-често срещаният тип индексни фондове на финансовия пазар са ETF – фондове, чиито акции се търгуват на фондовите борси заедно с акциите на публични компании.

Крипто ETFs и проблемът с фалшивата търговия

Братята Уинкълвос бяха първите, които се опитаха да регистрират биткойн ETF още през 2016 г. – тогава те подадоха съответно заявление до Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC). Служителите обаче го отхвърлиха няколко пъти и след последния отказ на Уинкълвос тези опити спряха.

Компаниите SolidX и VanEck (последният е един от основните играчи на американския пазар на ETF) също са пуснали Bitcoin ETF. След продължителни консултации с SEC през септември 2019 г. те също оттеглиха заявлението си.

След това VanEck пренасочи усилията си в тази посока към Европа и в края на ноември тази година стартира търговия с биткойн-подкрепена с Exchange Traded Note (ETN). Това са видове необезпечени дългови ценни книжа на германската борса Xetra.

Wilshire Phoenix също кандидатства за биткойн ETF, но също не успя. В резултат на това те решиха да регистрират биткойн тръст, който е предназначен да стане конкурент на GBTC от Grayscale.

Bitwise подаде заявлението си през януари 2019 г. и след това открито и разбираемо разкри обосновката на всички етапи на дебата с длъжностни лица.

Едно от основните твърдения на SEC при разглеждането на всички приложения беше високото ниво на манипулация на крипто пазара. Това според служителите е направило невъзможно проследяването на реалната цена на базовия актив (биткойн).

За да реши този проблем, Bitwise се опита да намери „бели“ борси, които излъчват реални обеми на търговия. След като проучи данните за търговия на 85 платформи с дневен обем на търговия над 1 милион долара, Bitwise потвърди, че има подозрителна активност на повечето от тях: например повторението на едни и същи транзакции, липсата на търговия в определени часове, твърде равномерното разпределение на поръчките в книгата с поръчки и и т.н.

Само 10 борси, изследвани от Bitwise, не повдигнаха въпроси относно търговската дейност. Тези борси бяха Binance, Bitfinex, Coinbase, Kraken, Bitstamp, BitFlyer, Gemini, itBit, Bittrex и Poloniex. Именно тях Bitwise предложи на SEC да определи цената на биткойните в своя ETF.

Тук Bitwise обяви, че 95% от всички сделки с биткойни на крипто борси са фалшиви. Всъщност компанията заяви, че за повечето борси е невъзможно да се определи какъв дял от сделките са направени от реални търговци и какъв е продуктът на манипулациите.

През 2019 г. SEC няколко пъти отхвърли заявлението на Bitwise. Последният кръг от прегледи се проведе в началото на октомври и също завърши неуспешно. През януари тази година Bitwise окончателно оттегли заявлението, въпреки че тогава ръководителят на изследователския отдел на компанията Мат Хуган (отговорен за убеждаването на SEC) заяви, че те ще се върнат към този въпрос, когато “моментът е подходящ”.

Въпреки факта, че Bitwise не успя да постигне целта си, тя инициира важна дискусия относно валидността на публикуваните данни за търговия с криптовалута.

В своите материали Bitwise разкритикува подхода на CoinMarketCap: услугата публикува данните, предоставени от борсата (Reported Volume) без никакви пречки и проверки. Това е изгодно за малко известни борси да надуват обемите на търговията, за да попаднат в по-предни позиции в класацията, тъй като по подразбиране борсите на уебсайта CoinMarketCap бяха сортирани по обем на търговията.

В резултат на това, под поредица от критики от страна на общността, coinmarketcap въведе индикатора „Коригиран обем“, започна да търси други подходи за класиране на борсите и дори основа „съюз“ от борси за борба с фалшивата търговия. Тази инициатива обаче не е разработена. Но много други основни агрегатори последваха CoinMarketCap: Coingecko, CryptoCompare и други представиха своите класации за бели борси.

Друга жалба на SEC е липсата на услуги за попечителство за съхранение на биткойни. До 2020 г. този проблем също е разрешен: има пазар за услуги за попечителство за криптовалути.

ETF стойност за крипто пазара

ETF са най-популярният тип индексни фондове както сред индивидуални, така и сред институционални инвеститори. Пазарът на ETF вече е сравним с фондовия пазар: през ноември стойността на активите под управлението на борсово търгувани фондове в САЩ надхвърли 5 трилиона долара.

Все повече професионални инвеститори са възприели пасивни стратегии през последното десетилетие и поради това насочват значителна част от своя капитал към ETF. Трите най-големи американски компании по отношение на управляваните активи – BlackRock, Vanguard и State Street (т.нар. „Голямата тройка“) – притежават 80% от общите индексни фондове на страната.

Тъй като ETF се приравняват по статут на обикновени акции, неакредитирани инвеститори, тоест обикновени хора с малки инвестиции, също имат достъп до тях. Много от тях предпочитат и пасивни инвестиционни стратегии.

Тази тенденция е забележима и в Русия: въпреки че в момента там се търгуват само 50 ETF ( в сравнение с над 2000 ETF в САЩ), обемът на инвестициите в борсово търгувани фондове от частни инвеститори тази година се е утроил спрямо 2019 г.

Търгуваният на борса биткойн фонд също отговаря на тенденцията към възприемане на първата криптовалута като „цифрово злато“ в инвестиционните кръгове. Структурата на биткойн пазара наподобява структурата на борсова стока с възможност за физическа или непряка собственост, например чрез деривати. ETF са подходящ начин да „превърнете“ биткойните в общ акционер и да създадете „мост“ за криптовалутите към най-активния пазар – фондовия пазар.

Като се вземат предвид прогнозите на Citibank, че цената на биткойните ще се повиши чрез замяна на традиционното злато в инвестиционните портфейли, биткойн ETF може също да се превърне в допълнителен инструмент за конкуренция. В крайна сметка златните ETF са популярни сред инвеститорите: глобалният обем на такива фондове в началото на ноември достигна рекорд от почти 3900 тона злато, или 235 милиарда долара.

Както очакват анализаторите на Bloomberg, продължаването на политиката за количествено облекчаване в САЩ (очевидно без алтернатива) ще доведе до увеличаване на търсенето на защитни активи, кaквито са златото и биткойна. Тенденцията към нарастване на популярността на защитните активи се определя от пазарната несигурност и тежкото състояние на световната икономика. Не е известно кога несигурността ще приключи, затова е несигурност, така че тази тенденция може да се счита за дългосрочна.

В конфронтацията между биткойн и злато за лидерство сред защитните активи, ETF могат да играят ключова роля.

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми