Интернет гигантът JD.com се присъединява към теста за цифров юан

0
Купи и продай криптовалути

Вторият по големина китайски онлайн търговец на дребно JD.com ще бъде първият център за електронна търговия в страната, който използва цифровия юан, съобщи Bloomberg .

Купи и продай криптовалути

JD Digits, финтех-подразделението на гиганта за онлайн търговия, ще стартира пилотна програма до края на годината, за да позволи на клиентите да плащат в цифрова валута за избрани артикули.

JD Digits също ще подкрепи Китайската народна банка и местните власти в изпълнението на проект за разпространение на дигиталния юан сред жителите на град Суджоу (Suzhou) под формата на 100 000 „червени плика“ на 11 декември.

През октомври подобна лотария се проведе в Шенжен (shenzhen), където 50 хиляди жители на този град станаха собственици на 200 юана (~ 29,5 долара).

По-рано председателят на Китайската народна банка Yi Gang заяви, че потребителите са направили над 4 милиона транзакции в цифрови юани по време на пилотна програма, реализирана в четири града. Общият размер на плащанията в цифрова валута надвишава 2 милиарда юана.

През април 2020 г. регулаторът за първи път потвърди началото на тестовете на дигитална платежна система, базирана на юан (DCEP), въпреки че доклади за това се появиха през декември миналата година.

Коментирайки плановете за интегриране на дигиталната валута на централната банка в платформата за електронна търговия JD.com, която генерира 82,9 млрд. долара през 2019 г., управляващият партньор на Primitive Ventures Дови Уан каза:

“С подкрепата на гигантите за електронна търговия и плащания от първия ден, DCEP скоро ще се превърне в най-широко използваната цифрова фиатна валута в света.”

 

По-рано Дови Уан каза, че с преминаването към DCEP централната банка ще придобие още по-голям контрол върху паричната политика.

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми