Биткойн е по същество неефективен и скоро ще изчезне

0
3075
Avi Simhon bitcoin

Председател на Националния икономически съвет на Израел: “Биткойнът е по същество неефективен и скоро ще изчезне”

Ръководителят на Националния икономически съвет и старши съветник на министър-председателя по икономическата политика Avraham (Avi) Simhon говори за Биткойн и неговото бъдещо съществуване.

Simhon твърди, че тази крипто валута в национален или глобален мащаб би струвала трилиони долари в действителните разходи за електроенергия за разлика от сегашното състояние на нещата, в което печатните пари струват много по-малко. Според него това е главният проблем на най-голямата дигитална валута, а именно мащабирането на bitcoin.

Отбелязвайки, че законодателите по света разискват дали Bitcoin трябва да се класифицира като актив или валута, той твърди, че неговата неефективност като валута го прави категорично спекулативен актив, както израелските данъчни органи са решили през Февруари 2018 г.

Въпреки, че е изключително скептичен по отношение на Биткойн, Simhon все пак се впуска в хипотезата, че някаква форма на дигитална валутна емисия може да бъде приемлива за националните правителства.

Той предположи, че дори някои правителства са готови да загубят печалбите си от стандартната финансова система, които получават от практически безплатното издаване на хартиени пари, ако преходът към цифрови валути се счита за по-ефективен за хората.

Пасивни доходи от криптовалути

“Все още съм уверен, че парите, които познаваме, ще се променят,” каза той.

Simhon също така даде да се разбере, че преходът към цифрови валути няма да се случи поради децентрализирания, анонимен, peer-to-peer биткойн модел, а по-скоро поради цифровата валута, поддържана от централната банка (CBDC).

Становище на израелската централна банка

Simhon отбеляза, че израелската централна банка е проучила въпроса дали да издава цифрови активи и за момента не би до направила. Той призна, че не е сигурен дали това е правилното решение. 

В тази връзка, икономистът твърди, че ако швейцарският пилотен проект за използването на цифровата валута успее, това ще доведе до потенциален преход и приемане на CBDC в световен мащаб.

Накрая, Simhon каза, че правителствата ще продължат решително да се противопоставят на анонимни цифрови валути като се позовават на опасенията за тяхното въздействие върху потенциалното финансиране на тероризма.

 

 

Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Инвестирайте при нас и печелете напълно пасивно от реална бизнес възможност.