блокчейн фейсбук
Анализи Интересни

Може ли Blockchain да преодолее проблемите с поверителността на данните във Facebook

Facebook доминира в множество новинарски заглавия от средата на март. В полза на всеки, който по някакъв начин е пропуснал това, уеб гигантът е обект на разследване и последващо изложение, предприето от “Ню Йорк Таймс” и британския новинар ” The Guardian” . Отчетите от двете публикации подробно описват как една трета страна, наречена Cambridge Analytica, е събирала данни от потребителски профили във Facebook. Данните в последствие бяха използвани за прогнозиране и влияние върху гласовете в рамките на ключови политически кампании като президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума за бриксит в Обединеното кралство.

Фактът, че данните, събрани от Фейсбук, може да са оформили настоящия политически ландшафт в цялата страна, наистина е достоен за главата. В края на краищата през 2012 г. колко хора биха повярвали, че една социална мрежа ще има властта да повлияе на изборите в рамките на четири години? Вероятно не много. В този момент обаче фактът, че големите технолози се събират и продават лични данни, не бива да бъде изненада.

Колко големи данни се превръщат в голям бизнес

Прочетете още: “COINBASE ИМА НОВ ГЛАВЕН ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР

Същите публикации, които разбиха Facebook скандала, съобщиха за това как данните се използват от технологичните компании през 2016 г. Дори и тези, които не четат новината, не биха могли да забележат, че изскачащите реклами, които се появяват на уебсайтове, са тясно свързани с тяхната история на сърфиране.

Това явление не е просто едно щастливо съвпадение – това е целева реклама. Дейността за сърфиране на потребителите комуникира с интернет компаниите това, което те търсят. Ако купуват нещо онлайн, например, те предоставят онлайн търговец с домашния си адрес и данните за кредитната си карта. Може би дори биха могли да бъдат поискани допълнителни данни като част от потребителско проучване за да помогнат на технологичните компании да разберат допълнително нуждите на своите потребители.

Като потребители ние не винаги сме склонни да поставяме под въпрос какво се прави с всички тези данни или колко сигурно се съхраняват те. Въпреки че тези случаи са преобладаващи, те не винаги са злонамерени. В последните години имаше много случаи на големи пробиви в кибернетичното пространство , при които хакерите се развихриха в сървърите на компании като Equifax, eBay и Yahoo.

С толкова много неотдавнашни нарушения на данните, настъпили в цифровия пейзаж не е изненадващо, че иновативните компании търсят нови технологични решения на тези предизвикателства, свързани със сигурността на данните в цялата индустрия.

Как блок-веригата може да помогне на големите фирми да избягват големи скандали и проблеми, свързани с кибер атаки?

Разбира се, такива изтичания и скандали обикновено водят до въвеждането на законодателни мерки, насочени към контрола върху защитата на данните. Блокчейн общноста бързо заяви , че прилагането на блокчейн технологията би могло напълно да избегне сценарии като Facebook скандала.

Основна предпоставка на блок-веригата е, че личните данни са криптирани. Дешифрирането на потребителски данни е възможно само с достъп до частния ключ на потребителя, който те могат да защитят независимо от избраните от тях слоеве на сигурност. Освен това блокът е децентрализиран, вместо да се държи на отделни централни сървъри, които могат да бъдат уязвими на кибератаки.

Пример от практиката: Сигурност на данните в онлайн пазарите

Ползите от сигурността на данните, предоставени чрез блокчейн технологията са напълно разпознати от стартиращите компании в това нововъзникващо пространство. Различни нови компании се появяват на пазарите, доминирани от големи традиционни компании. Една такава компания е ShareRing.

ShareRing има за цел да стане “the Amazon of the sharing economy”, като създаде блок-базиран онлайн пазар за всяка стока или услуга, която може да бъде споделена. Think Airbnb, Uber и TaskRabbit се комбинират в една организация, която може да се похвали с ползите за сигурността на данните от блок-верига, както е описано по-горе.

Използвайки екосистемата ShareRing, потребителите ще трябва само да въведат данните си за лична и кредитна карта веднъж, като по този начин намалят излагането на такива подробности в множество компании, какъвто е случаят днес. След като влязат в системата, данните ще бъдат криптирани и задържани сигурно в блока. Ако по някаква причина данните трябва да бъдат споделени с продавач, това може да се осъществи по сигурен начин: потребителят предоставя изрично съгласие чрез предоставянето на своя частен ключ. В случай на споделяне на автомобили, например, наемателят на автомобил може да се наложи да предостави подробности на собственика на автомобила за застрахователни цели.

ShareRing също е един от първите пионери на система с двойни монети. Сомволът ShareToken (SHR) се използва като знак за полезност в тази системата за продавачите на пазара. Втората валута – SharePay (SHRP) се ползва от купувачите, използващи техните кредитни карти и се използва за търговия на стоки и услуги, които се продават на пазара.

Възстановяване на потребителската вяра с технологията на блок-веригата

ShareRing е само един пример за услуга, която е използва блок технологията за преодоляване на проблеми с поверителността на данните. Въпреки това, наличието на такива базирани на блокове процеси демонстрира потенциала на технологията за създаване на по-сигурна среда за потребителски данни в бъдеще. В светлината на последните скандали за данни като тези на Facebook и Cambridge Analytica, иновативните блокчейн компании могат да играят важна роля за възстановяването на потребителската вяра в предаването на личните данни на големите компании, които оперират онлайн.

 

 

Можете да се абонирате за нас в Twitter и да харесате нашата Фейсбук страница.

Посетете нашият онлайн магазин. Приемаме заплащане и в криптовалути !


Прочетете повече за онлайн допълнителните доходи от нашето меню “Допълнителни доходи”. Представили сме няколко проекта, които сме изпробвали лично и с радост ви ги препоръчваме.

Leave a Comment