какво е блокчейн и може ли да се контролира блокчейн
Анализи

Може ли Блокчейн да бъде контролиран?

Осъществяване на контрол върху Блокчейн

Прочетете още: ” Какво е блокчейн ? 

Продължителният темп на технологичните промени води до огромни скокове напред в знанието, иновациите, новите възможности и почти неизбежно правните проблеми . Това е така в случая с блокчейн. Днес най-будния нов технологичен инструмент.

Въведена през 2008 г. като технология в основата на Bitcoin, blockchain е сигурна цифрова книга сс отворен код за всякакъв вид данни. Той опростява воденето на записи и намалява транзакционните време и разходи.

Неговата гама от приложения в търговията, финансите и потенциалната политика продължава да се разширява и това е предизвикало дебат относно начина на регулиране на инструмента.

Сбогом посредник

Тъй като не изисква централизиран орган за потвърждаване и валидиране на транзакциите, блок-веригата дава възможност на хората, които нямат доверие помежду си, да взаимодействат и координират директно.

С блок-верига няма посредник в обмена на криптовалути (финансови средства). Вместо това потребителите разчитат на децентрализирана мрежа от компютри, които взаимодействат чрез криптографски, сигурен протокол.

Blockchain има способността да “кодира” транзакции чрез разгръщането на малки кодови фрагменти директно върху блока. Този код, обикновено наричан “интелигентен договор”, се изпълнява автоматично, когато са изпълнени определени условия.

Ранен пример за интелигентни договори са корпоративните системи за управление на цифровите права (DRM), които ограничават използването на цифрови файлове. Разполагането на DRM в електронната книга може да ограничи достъпа до копиране, редактиране и отпечатване на съдържание.

С блокчейн интелигентните договори станаха по-сложни и по-сигурни. Теоретично те винаги ще бъдат изпълнявани точно както е планирано тъй като никоя страна няма властта да променя кода, който обвързва дадена транзакция.

На практика обаче елиминирането на доверени брокери от дадена транзакция може да създаде някои обрати.

Един голям провал на интелигентния договор се случи с DAO – децентрализирана автономна организация за финансиране на рисков капитал.

Стартирала през април 2016 г., DAO бързо събра над 150 милиона щатски долара чрез купони. Три седмици по-късно някой успя да използва уязвимостта в кода на DAO, източвайки около 50 милиона долара от цифровата валута на фонда.

Проблемът, свързан със сигурността, не произтича от самия блок, а от проблеми, свързани с кода на интелигентния договор използван за администрирането на DAO.

Възникваха въпроси за законосъобразността на акта като някои хора твърдяха, че тъй като хакването действително бе разрешено от кодекса за интелигентни договори, това беше напълно легитимно действие. В крайна сметка в киберпространството кодът е закон.

Дискусията на DAO повдигна този ключов въпрос : трябва ли намерението на кодекса да надделее над формулировката на кодекса?

Нова правна сфера

Поддръжниците на Blockchain предвиждат бъдеще, в което цели компании и правителства работят разпределено и автоматизирано.

Но интелигентните договори представляват серия от въпроси, свързани с приложимостта, които са изложени в скорошен доклад на лондонската адвокатска кантора Norton Rose Fulbright.

Как можем да разрешим спорове, възникващи в резултат на самоуправляващ се интелигентен договор? Как можем да определим какви видове договорни условия могат да бъдат правилно преведени в кода и кои от тях трябва вместо това да бъдат оставени на естествен език? И има ли начин да се съчетаят двете?

Все още не е ясно, че кодът може да отговори на необходимите нива на сложност, които да заменят правния език. В края на краищата неяснотата присъща на езика на закона е елемент, а не бъг. Тя компенсира непредвидими случаи, които трябва да бъдат оценявани за всеки отделен случай в съда.

Традиционните договори признават, че никой закон не може да индексира цялата сложност на живота така както е, а да не говорим за предсказване на неговото бъдещо развитие. Те също определят точно термини, които могат да бъдат наложени от закона.

За разлика от това, интелигентните договори са просто откъси от код, който стои в основата на блокчейн инфраструктурата. В момента те нямат правно признание. Това означава, че когато нещо се обърка в един интелигентен договор, страните нямат правен спор.

Основателите на DAO болезнено научиха този урок през 2016 г.

Творческото трепване на закона

Ако блокчейн технологиите някога се развият до такова ниво, правителствата ще трябва да създадат нови правни рамки, които да приспособят тези сложности.

Положителният закон предписва поведение и наказва несъответствието. Той може да обхване нормативния идеал, който съответното правителство се стреми да постигне, да демонстрира етична визия за обществото или да оправдава структурата на властта на сегашния режим.

Технологичните развития, от друга страна, често са ориентирани към печалба и промяна.

Тук има вътрешно напрежение. Законите могат да забавят развитието на технологиите и следователно да навредят на конкурентното предимство на предприемача или дори на държавата.

Да вземем случая на регулиране на нанотехнологиите в Европейския съюз спрямо САЩ. Европейското законодателство намалява рисковете, но може да доведе до ограничаване на потенциала на технологията, като губи конкурентно предимство пред САЩ.

Това е още един факт за закона: бавен и реактивен, може да е грубо раздразнение в някои случаи.

Откакто технологичният напредък започна да се ускорява в експоненциална крива през миналия век, законът играе решаваща роля в подпомагането на обществата да поддържат някои стандарти, договорени по-рано за съжителство.

Професорът по право в “Харвард” Лорънс Лесиг за правото и блокчейн технологията.

Нашата правна система може понякога да изглежда зашеметена в днешния бързо променящ се свят. Но преди да променим нашите закони за да приспособим новите технологии, които могат (отново) да определят живота ни е важно да има място за дебат и време за провеждане на социални борби.

Законът обслужва тази функция на творческото триене.

Предвид цялото вълнение по технологиите, които блок-веригата предоставя е вероятно заинтересованите страни скоро да търсят юридическо признаване и принудително изпълнение от страна на държавата за интелигентните договори.

Тези нововъзникващи технологии все още са твърде нови за да бъдат подложени на достатъчно задълбочен анализ на техните социални, икономически и политически последици. Необходимо е и повече време за да се оцени как блокчейн може да се използва по социално полезен начин.

РазговорътБлокчейн технологията изглежда е готова да представлява важен компонент на утрешното общество. Правната система – толкова бавна, може да е точно това, от което се нуждаем в този момент за да гарантираме, че този нов инструмент ще бъде разгърнат по начин, който е в съответствие с установените принципи и ценности като в основата му е общото благо.

 

 

Можете да се абонирате за нас в Twitter и да харесате нашата Фейсбук страница.

Посетете нашият онлайн магазин. Приемаме заплащане и в криптовалути !


Прочетете повече за онлайн допълнителните доходи от нашето меню “Допълнителни доходи”. Представили сме няколко проекта, които сме изпробвали лично и с радост ви ги препоръчваме.

 

Leave a Comment