block
Анализи Интересни

Блокчейн и спецификациите на един блок

Блок-веригата (блокчейн)

Преди всичко останало ако не сте запознати с това какво е блокчейн прочетете ТАЗИ статия. След това можете да се върнете тук за да получите допълнително подробности. 

Накратко системата, благодарение на която биткойн циркулира по цял свят и се предава от човек на човек, добива (копае) и е децентрализирана се нарича блокчейн. Тя е изградена от много на брой блокове, а тук ще получим повече информация за един случаен блок от блок веригата и ще говорим за различните части от информацията, които се съдържат във всеки един от тези блокове. 

 

Можете да използвате всеки изследователски сайт на блок-веригата за да разгледате блокчейна на Bitcoin, отделните блокове и информацията, която е написана в тях. Един от най-популярните такива сайтове е Blockchain.info.

Ще разгледаме Блок # 448811 и цялата информация, която се съдържа в него.

Заглавие на блок

Това заглавие от 80kb е уникално за всеки блок и съдържа:

Чрез тези заглавки мрежата е обединена, тъй като утвърждаването на транзакциите и блоковете се основава на факта, че правилната хеш информация се съдържа в заглавията.

The Merkle root hash, макар че в момента не се използва, ще бъде важен хеш в бъдеще. Тя представлява историята на транзакциите до блока, който преглеждаме, така че хешът в този случай представлява цялата история на транзакциите от блок # 448811.

Блок информация

Отвъд заглавната част на блока се стига до много важна информация, която корелира с историята на транзакциите на Биткойните в блока.

Блокчейн изследователските сайтове генерират обобщения като тези за да предоставят обща информация за блока, който гледате.

резюме
Брой транзакции 2731
Резултат Общо 5,259,18648908 БТК
Очакван обем на транзакциите 1,492.90005033 БТК
Такси за транзакции 0.67787295 БТК
височина 448811 (Основна верига)
Timestamp 2017-01-18 16:01:26
Време на получаване 2017-01-18 16:01:26
Препратен от AntPool
трудност 336,899,932,795.81
Bits 402867065
размер 998.157 KB
версия 0x20000000
Nonce 3703019478
Блок награда 12,5 БТК

Нека да преминем и да обясним тези термини, които можете да намерите тук. По този начин можем да градим върху нашето познание и разбиране на основните строителни блокове на блокчейн.

Броя на сделките е общият брой на сделките, които са осъществени в блока.

Резултат Общо е общата сума на Биткойн, която се поддържа от адресите, направили транзакции в блока. Тъй като е съвсем нормално адресите да не изразходват всичките си биткойни за една транзакция, системата трябва да създаде поне две транзакции. Първата е транзакцията на нов адрес, а втората транзакция обратно към подателя.

Очакваният обем на транзакции е общият брой Биткойни, който е изпратен на адрес, различен от изпращача.

Таксите за транзакция представляват общия размер на таксите, които се изплащат на миньорите. Отделно те получават и награда от самия блокчейн и разделят част от новосъздадените биткойни,но това е друга тема.

Height е стойността, дадена на този конкретен блок във веригата.

Печатът на  времето и полученото време обикновено са едни и същи, представляващи кога блокът е завършен и качен на изследователя.

Трудността представлява стойността на мрежовата трудност, която се преизчислява на всеки 2016 блока или по-скоро на две седмици. Тази стойност определя кои хешове понастоящем се приемат от мрежата.

Bits и Size представляват размера на блока в битове и Kbytes съответно. Максимално зададеният възможен размер на блока е 1MB.

Стойността на версията представлява коя версия на биткойн е била използвана за генериране на блока. С течение на времето разработчиците създават актуализации за клиентите на Биткойн за да подобрят някои функции на системата.

Nonce е променлива стойност, която се използва за генериране на необходимите доказателства за работни хешове. Миньорите променят тази стойност за да генерират валиден хеш и след това я споделят, така че възлите и другите миньори в мрежата да могат да пресъздадат хеш и да потвърдят блока.

Блок Reward представлява БТК възнаграждение на миньорите, които успешно решават блока и изразява стойността на наградата, която са получили.

Накратко, биткойн не е особено анонимна криптовалута. Сами виждате как цялата информация за адреса на изпращача, адреса на получателя и за това с колко броя от криптовалутата разполагат и двете страни. Блокчейн както обичат да го наричат хората е една отворена книга, в която всеки може да почете и да се разгледа, но не може да променя нищо!

Тази информация е налице за всяка транзакция в блока.

Как се случват изчисленията в блок веригата и какво всъщност е хеш (hash) .

Прочетете повече на този адрес.

 

Можете да се абонирате за нас в Twitter и да харесате нашата Фейсбук страница.

Посетете нашият онлайн магазин. Приемаме заплащане и в криптовалути !


Прочетете повече за онлайн допълнителните доходи от нашето меню “Допълнителни доходи”. Представили сме няколко проекта, които сме изпробвали лично и с радост ви ги препоръчваме.

 

Leave a Comment