hashrate
Интересни

Какво е Хеш-рейт (Hash Rate) и за какво всъщност служи

Казано на обикновен език, един променлив по размер текст може да бъде пресъздаден като едно строго определено, съответстващо на текста число, наречено хеш. Прилагането на хеш-функция се нарича накратко „хеширане“. – цитат от Wikipedia

Hash rate или Hash мощност в случая,

както някои го наричат, е единицата за измерване на количеството изчислителна мощност, която Bitcoin мрежата консумира, за да бъде непрекъснато функционираща.

Измерването на скоростта в хешове се изчислява непрекъснато в средно време от 10 минути.

(10 минути е времето, необходимо за добив на блок от транзакции и добавянето им в отворената книга на блокчейн за постоянно водене на отчет).

Hashes са по същество възможна променлива за успеха на миньора. За да се реши конкретен хеш, най-добрият курс за успех е да се опитат колкото се може повече случайни входове, колкото е възможно в секунда. Това е, докато не се открие правилния изход. Хеш функцията взема вход от която и да е определена дължина и произвежда продукция с определена дължина. В случая на Bitcoin се използва хеш функцията SHA256.

След като миньорът намери правилния изход, той ще го излъчи и след като бъде потвърден от мрежата той ще се превърне в следващия блок на тази конкретна мрежа (блок-верига).

След това миньорът ще бъде възнаграден в цифрова валута за да допринесе хардуерните си ресурси и мощността си за работа с мрежовия протокол.

Колко може да се печели

Това, което вероятно си мислите, е правилно. Колкото е по-голяма сумата, която можете да похарчите за минно оборудване, с толкова повече мощност ще разполагате и ще допринасяте повече за блок веригата. Следователно ще получавате повече възнаграждение под формата на криптовалута. Машините вече могат да изчисляват трилиони хешове всяка секунда, което ги прави изключително ефективни и доминиращи в сравнение с другите играчи в тази игра. Има много специализирани корпорации, занимаващи се с майнинг и разполагащи с огромни изчислителни капацитети. Ето защо компютърът ви у дома, лаптопа или телефона просто няма да бъдат доходоносни в минния свят. И все пак зависи с какъв компютър сте.

За да дадете най-лесно отговор на въпроса си: https://www.nicehash.com/profitability-calculator

От тук можете да зададете примерна видео карта ,или процесор. Задавате и цена на електроенергията и получавате моментно изчисление какво заплащане ще получите ако се включите към копачите на техният pool (басейн).

Само за информация, доходността при нас за около два месеца падна двойно. Първо заради цената на биткойн, второ заради повишаващата се трудност на копане. В следващите редове ще коментираме и тази тема.

 

Намаляващата доходност

С това, че сте миньор, в крайна сметка ще бъдете възнаградени въз основа на това колко хешове можете да произвеждате за мрежата. Ако обаче силата на хеширане остане същата, но мощността на хеширане на мрежите се увеличава, следователно ще намалява цифрата ,която ви се изплаща. Ако преди година е било възможно да изкопаеш 1бр от криптовалутата “х” за месец с определена апаратура, сега със същата апаратура плюс покачващата се трудност на копане ще изкопаете този 1бр. за 2,3 пъти повече време, или дори повече.

Има много променливи, които влизат в изчисленията на майнинга. Уверете се, че сте разгледали всички плюсове и минуси преди да скочите!

 

 

 

Харесайте нашата Фейсбук страница и ни последвайте в Twitter.

 

Comments are closed.