Сатоши Накамото

Сатоши Накамото – псевдоним на човека, който стои зад появилите се през 2009 г. биткойни.

Не е ли мистерия и не е ли един от най-често задаваните въпроси от къде са дошли тези биткойни ? Е мистерия е и предполагаме ,че винаги ще си остане .В интернет пространството е пълно с всякакви на вид спекулации и теории на тзи тема. Дали някой, който има възможността и умсствения капацитет да създаде подобна технология би се изкарал на светло? Ние не мислим така. Ето и някои от теориите за кой всъщност е създателят на биткойн!


Австралийският предприемач и компютърен специалист д-р Крейг Райт разкри самоличността си пред Би Би Си и потвърди слуховете, появили се за първи път през декември 2015 година, че той е Сатоши Накамото – псевдоним на човека, който стои зад появилите се през 2009 г. биткойни.


През 2011 г. “Ню Йоркър” написа, че биткойните вероятно са дело на финландския икономист Вили Лехдонвирта и на завършващия по това време криптография студент Майкъл Клиър. И двамата категорично отрекоха тези твърдения. Същата година “Фаст къмпани” направи предположение, че авторите на виртуалната валута са Нийл Кинг, Владимир Оксман и Чарлз Бри. Тъй като тримата са подали заявки за регистрация на патенти свързани с нея. Те също публично отрекоха.


Други смятат, че Satoshi Nakamoto е Martii Malmi – разработчик, живеещ във Финландия, който е бил замесен с Биткойн от началото и е разработил потребителския интерфейс на системата.

Още предложения: Jed McCaleb – любител на японската култура и жител на Япония, който е създал борсата за обмен „Mt.Gox“ и е съосновател на „Ripple“. Той също така създава P2P мрежата за споделяне на файлове в „eDonkey“ през 2000 година.

Друга теория предполага, че компютърните учени Donal O’Mahony и Michael Peirce са Satoshi, въз основа на документ за дигиталните плащания, който са написали заедно с Hitesh Tewari. O’Mahony и Tewari са учили в Trinity College, където студент е бил и Майкъл Clear.

Всъщност няма значение кой точно създаде биткойн, защото биткойн вече има свой собствен живот.
Парична единица, която не зависи от структурните дефекти на банковата система, породени от нормалната но безгранична човешка алчност.