Предимства и недостатъци на биткойн

 ПОЛЕЗНО Е ДА СЕ ЗНАЕ !


 

Какви са предимствата на Биткойн?

  • Парична свобода – Възможно е да изпращате и получавате различни суми пари незабавно, навсякъде по света и по всяко време. Няма почивни банкови дни. Няма граници. Няма ограничения. Биткойн позволява на своите потребители да упражняват пълен контрол на парите си.
  • Изключително ниски такси – плащанията в Биткойн в момента се извършват без такси или с минимални такива. Потребителите могат да изберат да добавят такса към тяхната транзакция, за да бъде разгледана с приоритет и да получат по-бързо одобрението от мрежата. Освен това, в мрежата на Биткойн съществуват търговски процесори, които обръщат биткойните в фиатна валута и ежедневно депозират средствата в банковите сметки на потребителите, улеснявайки ги в обработката на транзакциите. Тъй като тези услуги се извършват в мрежата на Биткойн, те се предлагат с много по-ниски такси от тези на PayPal или на мрежите за кредитни карти.
  • Малки рискове за търговци – Биткойн транзакциите са сигурни, необратими и не съдържат конфиденциална клиентска информация или лични данни. Това защитава търговците от загубите, причинени от измами или неплащане, като не е необходимо спазването на “PCI”. Търговците могат лесно да разширяват бизнеса си до нови пазари, където или кредитните карти не са налични или таксите са неприемливо високи. Нетните резултати са по-ниски такси, по-големи пазари и по-малко административни разходи.
  • Сигурност и контрол – Биткойн потребителите са в пълен контрол на техните транзакции, като е невъзможно търговците да налагат нежелани или скрити такси, както може да се случи с другите начини на плащане. Биткойн плащанията могат да бъдат направени без лична информация да бъде свързана с транзакцията. Това предлага добра защита срещу кражба на самоличности. Биткойн потребителите също могат да защитават парите си с архивиране и криптиране.
  • Прозрачен и неутрален – Цялата информация, относно Биткойн парите, се предоставя и е на разположение в блок-веригата, като може да се използва и проверява в реално време. Никое лице или организация не могат да контролират или манипулират Биткойн протокола, защото е кодиран криптографски. Това налага да приемем, че ядрото на Биткойн е напълно неутрално, прозрачно и предсказуемо.

Какви са недостатъците на Биткойн?

  • Степен на популяризиране и приемане – Много хора все още не са запознати с Биткойн. Всеки ден все повече компании приемат биткойни, защото искат да се възползват от всички предимства, но все още списъкът с такива фирми е малък, като той трябва да нарастне, за да може да се извлече ползата от мрежовия ефект.
  • Волатилност – Общата стойност на биткойните в обращение и броят на фирмите, използващи Биткойн все още са много малко в сравнение с това, което те биха могли да бъдат. Следователно, сравнително малки събития, сделки или бизнес дейности могат да оказват съществено влияние върху цената. На теория, волатилността ще намалее с развитието на Биткойн пазарите и на технологията. Никога преди светът не виждал такава валута, така че е наистина трудно (и вълнуващо) да си представим как ще се развият нещата.
  • Непрекъснато развитие – Биткойн софтуерът е все още в бета версия и много функции не са напълно завършени, но са в активно развитие. Нови инструменти, функции и услуги се разработват, за да направят Биткойн по-сигурен и достъпен за мнозинството. Повечето от биткойн услугите са нови и засега не предлагат застраховка от грешки. Като цяло, Биткойн е в процес на развитие.

Ако статията ви е била полезна моля харесайте нашата фейсбук страница и се абонирайте за нас !