какво е блокчейн

Какво е Blockchain

Какво е блок-верига?

Bitcoin зависи от разпределена система от книги, известна като блокчейн. Блокчейнът е вероятно най-мощното нововъведение, свързано с Bitcoin, тъй като безброй индустрии от финансови услуги до здравеопазване са започнали да планират как да използват технологията за собствена употреба. Затова си струва да попитате: Какво е блок-верига?

Основната сила на технологията блок-верига е нейната способност да разпространява информация. Тъй като тя се разпределя между всички възли или отделни компютри, които съставляват системата, терминът “блокова технология” често се замества с “технология на разпределени книги”. Базата данни на блокчейн не се държи на едно място. Тя по-скоро се хоства от многобройни компютри наведнъж.

Блокчейн мрежата автоматично се проверява на определени интервали, създавайки система за самоодит, която гарантира точността на данните, които държи. Групите от тези данни са известни като “блокове” и тъй като тези блокове са криптографски свързани, данните се погребват и се манипулират по-трудно. Промяната на всяка част от данните в блока би изисквала огромно количество изчислителна мощ.

Един важен недостатък на блок-верига в сравнение с други видове бази данни е, че тази разпределена настройка изисква постоянна изчислителна мощност от няколко различни източника, за да се задържи.

Подобно на Биткоин, изобретяването на блокчейн обикновено се приписва на човека с псевдоним Сатоши Накамото. Всъщност идеята за взаимно разпространена книга може да бъде проследена до изследователска книга от 1976 г., озаглавена ” Нови насоки в криптографията “. В продължение на много години концепцията се възприема като несигурна и прекалено сложна. Но когато тя най-накрая беше съчетана с Bitcoin, сигурността и дистрибуцията на технологиите станаха ясни.

Сега новите приложения на блокчейн са разработени от компании като Microsoft и Deloitte, които смятат, че нейната децентрализирана и проверима природа му дава огромен потенциал извън цифровите валути.

Само времето ще покаже колко далеч може да стигне технологията.

Можете да харесате нашата Фейсбук страница и да ни последвате в Twitter