какво е биткойн

Какво е Биткойн

 

Полезно е да знаете! 

Криптовалута е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици. Този вид валута е подвид на всички останали валути като долара например. Първата децентрализирана криптовалута стана Биткойн през 2009 г. Оттогава са създадени множество други. Наричани са често алткойни.

За разлика от електронните пари, в централизираните банкови системи контролът при криптовалутите е децентрализиран. Например при биткойн децентрализираното управление става с блокова верига, т.е. базата от данни на транзакциите се поддържа като разпределена счетоводна книга от стотици хиляди компютри по света (хората които “копаят”) .

Единиците крипто валута се произвеждат чрез компютърни изчисления с публично известна скорост. В контраст на това в централизираната банкова система като например системата на федералния резерв, корпоративните бордове или правителствата контролират производството на валута чрез печатане на фиатни пари. При децентрализираната система правителствата обаче не могат да произвеждат неограничено количество единици Биткойн ,или други криптовалути. Основната техническа система е създадена от Сатоши Накамото (Псевдоним на човека който е създал Биткойн).

Биткойн наследници

Към днешна дата съществуват стотици криптовалутни видове. Повечето от тях са подобни на първата напълно възприета криптовалута Биткойн. Сигурността, цялостността и балансът на регистрите в криптовалутните системи се поддържат от група независими хора, наречени копачи (как се ‘копае’ криптовалута) ,които извършват с помощта на компютрите си съответни операции по валидиране на датата и часа на транзакциите според конкретната схема и добавят транзакциите към счетоводната книга (това става напълно автоматизирано чрез необходимият софтуер). Сигурността на счетоводната книга се основава на предположението, че болшинството копачи честно се опитват да я поддържат, защото имат финансов стимул за това.

Повечето криптовалути са замислени така, че скоростта на добиване намалява с напредването на процеса, като така се поставя ограничение за общия брой единици. Така се имитира оскъдното наличие на благородни метали, които са покритие за традиционните пари. В сравнение с обикновените пари, съхранявани в банки или държани в брой, криптовалутите не са така податливи на изземване от правоохранителните органи. Всички те са псевдо анонимни, макар че се предлагат варианти като Monero и Dash за да се даде възможност за истинска анонимност.


 

           Ако  статията ви е била полезна , моля харесайте нашата страница и се абонирайте за нас !