Биткойн майнинг

Какво представлява биткойн майнинга  и откъде идва самият биткойн?

Един от основните въпроси, които много хора имат относно Bitcoin, се върти около самият него. Въпросите за неговата стойност, сигурност и история, в крайна сметка водят до едно място:

Откъде идва той ?

Докато традиционните пари се създават от (централните) банки, биткойните се “добиват” от миньорите : участниците в мрежата изпълняват допълнителни задачи. По-конкретно те хронологически подреждат транзакциите, като ги включват в блоковете на Биткойн, които откриват.

Прескачайки техническите подробности, намирането на блок най-много прилича на тип мрежова лотария. За всеки опит да се опита да намери нов блок, миньорът трябва да похарчи малко количество електроенергия.

Процесът на “копане”

Мрежата на биткойн наречена “блокчейн” се поддържа от стотици хиляди компютри по цял свят. Всички тези копмютри работят постоянно като извършват изчисления за тази мрежа. В замяна на техните изчисления мрежата им се отблагодарява като на всеки участник му се заплаща обратно в биткойни. За да изпратите на ваш приятел биткойни трябва някой да реши тази “крипто задачка” , за което вие плащате някаква такса. Е точно тази такса вие я изплащате автоматично на всички компютри работещи в мрежата. Освен от тази такса миньорите печелят и от самият код на блокчейн. Системата е създадена така в обръщение да има лимитирана бройка от Биткойни. Появата на нови бройки също става чрез това копане от миньорите. С тези темпове до няколко години лимита на биткойн щще бъде “изкопан”.

Мога ли и аз да копая ?

Разбира се ,че да! Всеки един човек може да се включи към поддържането на Блокчейна на Биткойн. Това става по няколко начина като последно време става все по-трудно поради няколко причини. Едната е ,че броят на оставащи Биткойни за “изкопаване” намалява ( както казахме те не са безкрайни ) ,а втората ,че вече има цели сгради и корпорации ,които се занимават с това и разполагат с огромна изчислителна мощ. Казано на по-прост език – трудноста на решаване на задачите се е увеличила драстично.

Най-простия метод използван масово в България е чрез майнинг ригове. Те представляват обикновен компютър към който се връзват няколко видео карти ,които да правят изчисленията. Това става в “басейни” , където се връзват много такива миньори и решават задачите заедно. Защото получавате плащане само тогава когато задачата (блока) е решен ,а сами няма как да го направите.


Ако информацията ви е била полезна можете да харесате нашата Фейсбук страница и да ни последвате в Twitter