Анонимен ли е Биткойн

Анонимност на биткойн

Анонимност

Въпросите за това как е свързана идентичността с Bitcoin и използването му са разбираеми. Опитвате се да анализирате какви аспекти на вашето име и лична информация ще бъдат обвързани с платформата. Макар че носи репутация, която позволява на потребителите да работят в сенките Bitcoin е свързана с технологията на разпределената книга, която записва всяка транзакция и ги проследява по техния произход. И така, Bitcoin анонимен ли е всъщност?

Краткият отговор е не, не съвсем. Докато анонимността показва, че самоличността на даден потребител е неизвестна, Bitcoin транзакциите са свързани с конкретен адрес и по този начин с “идентичност”. Въпреки това този адрес не е задължително да бъде обвързан с истинска идентичност и в повечето случаи НЕ е. Ето защо Bitcoin често се описва като псевдоанонимен. Ако адресът на Bitcoin на потребителя е свързан с истинската му идентичност тогава е възможно да се проследи обратно активността към него.

Блокчейн

Блокчейна на Bitcoin съхранява всяка сделка, извършена на платформата завинаги. Оригиналната бяла хартия, която стартира Bitcoin насърчава потребителите да променят адресите на всяка транзакция, за да не бъдат свързани помежду си и да бъдат проследени до един потребител. Това обаче няма да гарантира пълна анонимност, тъй като анализът на обществения блок може да обединява различни адреси. Ако тогава дори един от адресите е свързан с идентичност в реалния живот, всички те могат да бъдат също толкова добре индексирани.

Съществуват обаче някои методи за повишаване на анонимността или поне затрудняване на проследяването на идентичност на потребителя.

Тъй като криптовалутите се използват за множество незаконни сделки и покупки ние няма да дадем повече информация за това как да се “скриете” на по-високо ниво.

 

Все пак, без значение какви методи използват, Bitcoin потребителите ще се борят да постигнат пълна анонимност. Те могат да направят много трудно и проблематично свързването на истинските си идентичности с адресите на Bitcoin портфейлите си. За мнозина тази псевдонимност е достатъчна, така е и за нас!